Valentijnskoekjes

Valentijnsdag
… is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. In het jaar 496 riep Paus Gelasius I, 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. – Wikipedia –

 

Valentijnskoekjes! (20 – 34 stuks)
Wat hebben we nodig?
185 gram boter, op kamertemperatuur,
je moet er met je vinger in kunnen duwen.
125 gram witte basterdsuiker
¼ theelepel zout (lijkt weinig, maar haalt de smaak van de
andere ingrediënten omhoog)
1 theelepel vanille-extract
1 ei, losgeklopt
250 gram Zeeuwse bloem
Jam naar smaak, een rode/roze variant is natuurlijk
wel helemaal ‘des Valentijns’

Plastic folie
Bakpapier
Koekstekers
Deegroller

Wat moeten we doen?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Gebruik je een hete lucht oven, verlaag dan de temperatuur naar 150-155 graden.
Bekleed je bakplaat met bakpapier.
Doe de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanille-extract in een kom en meng door elkaar. Dat kan met je handen of met een mixer met deeghaken. Kneed de helft van het ei erdoor, voeg de bloem toe en kneed tot een deeg. Leg het deeg tussen 2 stukken plastic folie en maak het alvast wat plat. Leg deze plak een uur in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 5 – 6 mm dik.
Steek koekjes uit je deeg. Het deeg dat overblijft kun je weer samenvoegen, uitrollen en nog meer koekjes uitsteken. Misschien moet je het tussendoor nog even in de koelkast leggen, als het deeg te warm wordt is het lastig koekjes steken. Bestrijk de koekjes met de andere helft van het ei.
Duw met je pink ondiepe kuiltjes in je koekjes, vul deze met een klein lepeltje losgeroerde jam.
Bak je koekjes 15 – 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn, laat ze afkoelen, warme koekjes breken snel.

Terug