Het gilde van molenaars

Nederland is een echt molenland. Logisch, want de molen was in de Middeleeuwen hét middel om bijvoorbeeld een polder droog te malen én droog te houden. Daarnaast kende men de molens voor koren (voor brood), mout (voor bier) of olie (voor licht en voedsel).

Unesco-beroep!

Molenaar-zijn was en is een vak, dat doe je niet zomaar. Het vergt studie en veel praktijkoefening.
Beide sluit je af met twee examens: eerst ter voorbereiding een examen bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars, de opleiders, en daarna het (eind)examen bij Vereniging De Hollandsche Molen. Pas als je daarvoor geslaagd bent, mag je je molenaar noemen. Da’s dus gewoon serieus werk.

Sinds december 2017 is dit typisch Nederlandse beroep (oftewel ambacht) van molenaar toegevoegd aan de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Het zegt alles over het mooie vak molenaar. En dat we er alles aan moeten doen om dat in stand te houden.

Opleidingsmolen

Vraag het een molenaar en hij of zij zal zeggen “een molen die niet draait, is een molen die aftakelt”.
Daarom zijn we op de Kyck blij dat we meerdere vrijwillige molenaars hebben; plus meestal enkele molenaars-in-opleiding (mio’s).

We zijn zowel een opleidingsmolen als een examenmolen.  Dat is goed voor de molen en voor wie er oren naar heeft molenaar te worden.
Er is minimaal één molenaar-instructeur, zodat we de molenaars in spé zelf optimaal kunnen begeleiden.

Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

Omdat we zelf – ambachtelijk! – malen voor onze winkel en klanten, moeten we voldoen aan de eisen van het Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde (AKG). Eenheid in productie, vaste rituelen om hygiënisch te werken en voldoen aan keurmerken garanderen het beste meel voor onze klanten. Het bord aan de muur zit daar niet voor de sier. De molens met het AKG-keurmerk, bieden hoogwaardige producten en produceren uitsluitend voor consumptieve doeleinden.

Slechts een dertigtal korenmolens in Nederland zijn lid van het AKG en dat zijn bijna allemaal beroepsmolens.
Wij zijn dus bijzonder trots dat wij, als vrijwillige molen, daar eveneens toe behoren!

Onze oud-molenaar Peter Raggers is gecertificeerd, net als huidig molenaar Wim van Bruggen; terwijl molenaar Jan Blinde de opleiding tot AKG-molenaar is gestart.

Elke zaterdag draait de molen

Onze molenaars zijn bij toerbeurt zaterdags op de molen en als het maar even kan dan draait de molen. En dan bedoelen we: op de wind.
We zijn dan gewoon in bedrijf en malen tarwe en spelt.
Is er geen wind, dan kunnen we elektrisch malen om de voorraden op peil te houden.

De molenaars zijn mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de molen en geven met plezier uitleg – als ze op zaterdag tijd hebben – aan bezoekers over de werking van de molen. Zie voor meer info onder Organisatie.