In de media

De molen wil onderdeel zijn van de samenleving. Daarom timmeren we veel aan de weg. Onder het motto ‘er is altijd wel wat te doen’, laten we van ons horen. En dat ís ook zo: er is altijd wat te doen! Grote en kleine restauratieklussen, grote en kleine evenementen en mix- en receptennieuws van de winkel. We hebben er een slogan van gemaakt bij evenementen: De Kyck opent de deuren, er gaat weer wat gebeuren! Er is inderdaad écht altijd wat te doen!

Van dat alles doen media verslag. Hier staat een selectie van knipsels uit kranten en magazines en van vermeldingen op diverse sites.

22 oktober 2022

AFSCHEID

Vorig weekend overleed oud-molenvrijwilliger Erna Steingröver, partner van Peter Raggers. En vandaag is Erna gecremeerd en was haar afscheidsbijeenkomst op de natuurbegraafplaats in Heinenoord. Zo mooi passend bij haar persoon en visie op het leven.

Ik heb Erna leren kennen in 2019. Ze was bij Molen Kyck over den Dyck bestuurslid P.R., communicatie en educatie. Ik begon toen als voorzitter. Mijn eerste indruk was een bruisende vrouw. Bruisend in de zin van ideeën, energie, opvattingen en enthousiasme. En altijd kleurrijk gekleed. Mooi afgestemd bij de seizoenen. En altijd droeg ze bij de molen die mooie molen oorbellen speciaal voor haar gemaakt.

Erna was een echte verbinder, sloot geen compromissen waar ze niet achter stond. Kon samen met een grote groep vrijwilligers ideeën verzinnen zowel voor de verkoop van onze producten als ook voor het verkrijgen van financiële middelen voor de restauratie.

Ze was een echt onderwijs-mens en heeft samen met haar man Peter ervoor gezorgd dat er in de Kyck nu een educatiezolder is waar de geschiedenis van de molens in de stad Dordrecht wordt uitgebeeld. Erna zorgde voor de contacten met het onderwijs, de leskist en maakte reclame. Om kinderen kennis te laten maken met zo’n historisch, oud mechanisme is een groot goed.
Ze is uiteindelijk gestopt met haar bestuurstaak omdat ze in de knel kwam tussen Peter als molenaar en het bestuur. Peter wilde van alles, hij was de drijvende kracht in de molen en pushte Erna richting bestuur.

In huize Raggers-Steingröver ging het nergens anders meer over dan over Molen Kyck over den Dyck. Voor haar gevoel botste zij in discussies met Peter met haar positie in het bestuur. Ook dat was Erna, integriteit hoog in het vaandel. En eerlijk met alle partijen zaken bespreken. Openheid en transparant zijn.
Overigens waren Erna en Peter een gouden duo voor de molen!

Toen ze stopte in het bestuur, kreeg ze haar handen vrij om zich te storten op de crowdfunding
Mede door haar inzet werd een zeer ruim bedrag ingezameld; dat het achterwege blijven van gemeentelijke steun meer dan goed maakte.
Erna was altijd enthousiast en zette zich met hart en ziel in voor de molen. Het is heel fijn samenwerken als er geen vijandigheid in een mens zit. En bij Erna was dat zo.
Vanaf de zomer van 2021 droeg Erna het communicatiestokje over. Daarna kwam helaas fysieke tegenslag op haar pad.

Ik heb haar met bewondering, zij het op afstand, gevolgd tijdens haar ziek zijn. Rustig accepterend wat het leven bracht. Op de condoleancekaart staat dat ze de kunst van het leven verstond.
Inderdaad en dan ook in alle facetten. Ook in het proces van ziek-zijn en sterven.

We wensen als bestuur jou Peter en de familie heel veel sterkte in de komende periode toe.

Het bestuur van Stichting Molen Kyck over den Dyck
Marianne Mulders – voorzitter

Fotoalbum

Beelden zeggen meer dan 1.000 woorden. Een superbekend gezegde. Daarom laten we met plezier een selectie zien van foto’s en video’s over wat er rondom de molen heeft gespeeld. Dat doen we anti-chronologisch (= recente jaren eerst).

2022

{foto’s} 

2021

Eind september werden de oude roeden van de molen getakeld en de nieuwe er succesvol ingetakeld – zie het filmpje van RTV Dordt.

Dennis Heijmans, één van de vaste molenfotografen, legde het ook vast:

{foto’s} 

2020

Het demonteren van de wieken n.a.v. haarscheuren

{foto’s} 

Vóór 2020

{foto’s}