Organisatie

Om de Kyck daadkrachtig en verantwoord te laten voortbestaan, is in 1997 een stichting opgericht.

Deze heet simpelweg Stichting Molen Kyck over den Dyck en heeft als doel het actief in stand en draaiend houden van de Kyck over den Dyck, de
laatste historische molen van Dordrecht.

Echt bedrijf, gerund door vrijwilligers

Om te zorgen dat de molen draai- en maalvaardig blijft, is een plan van aanpak opgesteld om dit op een professionele manier als een bedrijf te doen. En het mooie en bijzondere is, dat de Kyck écht door vrijwilligers als een professioneel bedrijf wordt gerund! Vrijwilligers die daar geen financiële vergoeding voor ontvangen, maar alles in het teken van de molen zetten.

Nóg een bijzonderheid: molen Kyck over den Dyck behoort bij de weinige molens die het officiële AKG-certificaat bezitten, dat doorgaans alleen bij professionele molens met betaalde krachten is te vinden! Dat maakt de Kyck nog waardevoller als maal- en draaivaardige molen. Met ambachtelijk zuivere producten zonder conserveringsmiddelen. We zetten alles op alles om die erkenning te behouden!
(foto: de Kyck als kunst – door Ildiko)

Rijksmonument

In de loop van de tijd is de molen enkele malen (soms ingrijpend) gerestaureerd. Nu is het een rijksmonument.
Dus wij zijn gehouden om als stichting bij alles wat we doen rekening te houden met de voorschriften die voor de verschillende zaken gelden. Dat kan soms best een uitdaging zijn…

Anderzijds beschermen die regels de molen als historisch erfgoed. Zo kunnen wij ‘onze Reus aan de Noordendijk’ goed en traditiegetrouw voor de toekomst bewaren en doorgeven.