Onderhoud & Restauratie
Nadat van 1999 tot 2001 de molen ingrijpend werd gerestaureerd en gelukkig uiteindelijk werd rechtgezet – hij werd liefst 60 cm opgetild en met een nieuwe fundering recht teruggeplaatst op 44 heipalen – werd en wordt er in 2021/2022 én in 2023/2024 aanvullend groots gerestaureerd.
We beschrijven dit hieronder anti-chronologisch (= nieuwste eerst).
Volgende stappen
In 2022 wordt dan aan de buitenzijde eindelijk begonnen met herstel van het metselwerk. En aan de binnenzijde met de elektra. Het is voor beide hoogste tijd! Hoewel het geld nog een struikelpunt is, móeten we aan de slag!
Het metselwerk schrééuwt om ingrijpend onderhoud. Langer wachten kan niet. Want hoe langer we wachten, hoe meer kans dat er vocht kan ‘doorslaan’ en hoe sneller het gebouw in verval kan raken. Tijd voor actie! En, oh grote schrik, de toestand is veel erger dan verwacht…: álle voegen buiten moeten vervangen worden; een grgantische klus en enorme kostenpost van meer dan een kwart miljoen euro!
We kunnen via een zijpad al subsidie voor 60% van het bedrag krijgen, maar de resterende 100.000 euro moet wel worden ingevuld. Een nieuwe UITDAGING!
in dezelfde periode pakken we alle elektra aan, van onder tot boven in de molen. Ook dit kan vanwege veiligheid niet langer wachten. Er zijn honderden meters stroomkabel nodig. Tel maar na, in een monument van 32 meter hoog…
Gezonder klimaat
Tegelijkertijd dat we dat doen, installeren we infrarood warmtepanelen in essentiële ruimtes als winkel, entresol, vergaderzolder en vulzolder. Zo is het in de winter voor onze vrijwilligers veel comfortabeler én kunnen we ’s winters ook de ruimtes voor verhuur blijven aanprijzen.
Regelmatig terugkerend onderhoud
Eens in de paar jaar is er het schilderwerk. Dat betreft dan het buitenschilderwerk, want binnenin de molen zien we veel blank hout; vooral op de hoger gelegen zolders. Logisch dat we dat buitenwerk goed onderhouden, want het hóórt bij de molen. Plus dat het onmisbare werkende delen zijn…
Onverwachte restauratie
De volgende aanpak zou regulier onderhoud behoren te zijn. Zoals het nalopen van onder tot boven en herstellen van het metselwerk; dat was voor 2021 in de planning opgenomen.
Echter, met zo’n ‘oude reus’ weet je het nooit. Ineens stonden we – veel sneller dan gedacht – voor een ingrijpende restauratie van…: de wieken!
Toen werd ontdekt (door toenmalig molenaar Peter Raggers) dat de roeden op diverse plekken haarscheuren vertoonden, moest acuut worden ingegrepen. Deze stalen balken vormen de ruggengraat van de wieken, dus die moeten altijd 100% veilig zijn!
In september 2021 kregen we geheel nieuwe roeden, werden de wieken deels op de grond weer in elkaar gezet en daarna aan de molen verder opgebouwd. Korte tijd later kon de molen weer op de wind draaien. De Kyck ‘leefde’ weer!