Historie

In het kort: De stellingmolen anno 1713 volgde zijn voorganger van 1612 als moutmolen op. Die maalde al mout voor de lokale
bierbrouwerijen op het Eiland van Dordt.

Op een gegeven moment leverde dat onvoldoende rendement op, waarna van de molen in 1740 een korenmolen werd gemaakt; omdat dat meer
geld opleverde dan mout malen.

Geen molenaar

In de loop der eeuwen deed de Kyck trouw dienst. Maar nadat in 1899 de Houthaven langs de Noordendijk werd drooggelegd, zakte de molen scheef. Men vermoedt dat dat de oorzaak daarvan was. Dat was slecht voor het malen, want de molen kon maar moeizaam ‘op de wind gezet worden’. Wel werd begin 20ste eeuw eerst een gasmotor en later een elektromotor geïnstalleerd. (foto met dank aan Dordts Archief)

Tussendoor gemeentelijk eigendom

In 1952 werd de molen aan de gemeente verkocht. Die restaureerde de molen, maar het resultaat was slecht. Vanaf 1966 was er geen molenaar meer op de molen. Dat was het einde als werkzame molen. Heel af en toe draaide hij nog dankzij enkele vrijwilligers, maar er waren meer duiven dan graan in de molen.

1997-2022 – 25 jaar Stichting

Door initiatief van de Directeur Binnenstad van het Gemeentelijk Woonbedrijf werd in 1994 een projectgroep opgericht die zich inzette om de molen te restaureren.

Sinds 1997 is de molen eigendom van de Stichting Kyck over den Dyck, die dankzij heel veel externe financiële steun de molen tussen 1999 en 2000 liet restaureren én rechtzetten. Daarvoor waren 44 heipalen nodig! (foto Dordts Archief)

Een aanvullende restauratie vond plaats in 2012. In 2021 werden de roeden van de wieken geheel vernieuwd, in 2022 volgde onder andere vernieuwing van alle elektra, incl. installatie van infrarood warmtepanelen; voor het (vergader)comfort én voor de veiligheid in en van de molen!

In de laatste maanden van 2023 startte de restauratie van álle voegen in het buitenmetselwerk. Een extreem grote klus, want de Kyck heeft een gemetselde oppervlakte van maar liefst 920 m2 – daarmee is het in Nederland als stenen molen de grootste; waarschijnlijk zelfs wereldwijd! – die tot en met juni 2024 heeft geduurd.

Sinds 2001 is de molen volledig operationeel met twee koppels maalstenen en een uit Duitsland afkomstige elektrisch aangedreven maalstoel met zeef. Zo kan er ook graan gemalen worden als er geen wind is. De molen wordt nu als bedrijf gerund door ruim 50 vrijwilligers.