De molen van top tot teen

De Kyck over den Dyck is een gemetselde molen die liefst 32 meter hoog is. De houten stelling is op ruim 17 meter (17,4) hoogte. De wieken zijn
van onder tot boven 26 meter lang.

Als dan de as van de wieken op 30 meter hoog zit, dan is het hoogste punt van de molen op … meter (weet jij het?)?

Op de begane grond heeft de molen een muur van zo’n 50 centimeter dik; moet ook wel, met zo’n groot gebouw erboven dat op de onderste lagen steunt!

Voel de historie

In de molen is op de meeste van de 9 zolders via foto’s al veel van de geschiedenis te zien.
Zo kom je al veel te weten over zijn rijke verleden van meer dan 3 eeuwen.

Kom langs en kom de molen beleven!

De Kapzolder is ook het dak van de molen. Deze kap kan op stalen rollen met aan elk uiteinde een flens, een zogenaamd Engels kruiwerk, 360° draaien; zodat de wieken steeds ‘vol in de wind’ kunnen staan.

In de kap draait de wiekenas het houten(!) bovenwiel rond, die via andere houten(!) wielen de centrale as in beweging brengt. Hier bevinden zich de oudste houten onderdelen van de molen (tot ca. 500 jaar oud).

NB De Kapzolder is vanwege alle bewegende delen alleen te bezoeken als de molen niet draait.

Dit is een echte traditionele naam, die verwijst naar het luiwerk: een hijsinrichting waarmee dankzij windkracht graanzakken naar boven en meelzakken naar beneden worden gehesen. Dit gaat binnendoor door de hele molen, via een stelsel van luiken die exact boven elkaar liggen.

NB De Luizolder is vanwege de draaiende delen alleen te bezoeken als de molen niet draait.

Niet dat deze Steenzolder van onder tot boven ‘van steen is’, maar hier vinden we de koppels, de maalstenen (2×2) die het graan malen. ‘Steen’ slaat hier dus op de maalstenen. De bovenste steen draait op de as van de molen, de onderste ligt vast. De molenaar vertelt graag over hóe dat in zijn werk gaat.

Via weer een smalle, steile trap komen we op de Maalzolder, tevens het ‘kantoor’ van de molenaars. We zijn hier ter hoogte van de stelling (17 meter boven de grond). Vanaf deze zolder kan de molenaar naar buiten om bijvoorbeeld de kap te draaien of zeilen voor te spannen.

De Graanzolder is waar de voorraad van meel, bloem en graan wordt opgeslagen. Via luiken in de vloer, die je op elke verdieping vindt, luien (takelen) de molenaars – meestal op windkracht! – wat bij de maalstenen nodig is naar boven. En wat naar de vulzolder of winkel moet dus naar beneden.

Dankzij een financiële bijdrage naar aanleiding van Dordrecht 800 Jaar Stad, konden wij een Educatiezolder maken. Op deze zolder staan diverse molenonderdelen en schaalmodellen van molens. Plus rondom aan de muur tekeningen van bijna alle molens die Dordrecht ooit kende. Pronkstuk is de door een molenaar gemaakte stadsplattegrond met alle molens in de stad tussen ca. 1700 en 1850.

De volgende zolder is de Vulzolder: hier wordt het meel afgewogen in zakjes voor de winkel of in grootverpakking voor de bakkers. Ook maken de medewerkers hier een deel van de speciale mixen, onder andere voor de thuisbakkers.

Via de grote houten trap, de enige brede en niet zo steile trap in de molen, komen we bij de grote zolder, die is omgetoverd tot Vergaderzolder.
Een unieke ruimte in de stad en gewoon te huur! Informeer er eens naar.

 

Halverwege de begane grond en eerste verdieping is de entresol: een open verdieping à la een vide, die dienst doet als Molencafé, expositieruimte of vergaderruimte.

De gevelsteen in de muur aan de kant van de Noordendijk verwijst naar de eerste – houten – molen Kyck over den Dyck: “VAN OUTS GENAMT”.

De tekst vertelt dat de stenen Kyck in 1713 door twee eigenaren, Mels Adriaensz van der Schep en Leendert Willemsz Kivit, werd gebouwd.
Gedurende vele generaties bleef de molen in het bezit van deze families.

In de molenwinkel, met een klinkervloer, wordt het in de molen gemaalde volkorenmeel en spelt verkocht. Hier staan vele heerlijke brood- en bakmixen in de schappen en worden andere leuke producten aangeboden.