Molenbedrijf met eigen winkel

Een historische molen in stand houden is een grote verantwoordelijkheid.
Dat het lukt, geeft alle vrijwilligers veel voldoening. Maar het vergt tijd en inspanning en zoals altijd veel geld.
Eén van onze – bescheiden – inkomstenbronnen voor het restauratiefonds vinden wij in onze molenwinkel met klein molencafé voor een kop koffie of thee.

Unesco

Het zal je niet verbazen dat molenaar zijn een bijzonder beroep is. Want niet iedereen kan zomaar gaan werken op een molen. De molen heeft serieuze techniek en kent de nodige gevaren. Voor een historische molen zoals de Kyck komt daar nog veel meer bij kijken.
Logisch dus dat een molenaar over de juiste diploma’s moet beschikken.

Maar het gaat nog verder: het beroep van molenaar is alweer meerdere jaren toegevoegd aan de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Da’s best bijzonder, niet?!

Vandaar dat bij ons traditioneel opgeleide en gediplomeerde molenaars op ambachtelijke wijze de tarwe
tot (volkoren)meel en spelt malen.
Op onze vulzolder worden onder andere heerlijke mixen samengesteld. Zo ontstaat in onze schappen een veelzijdig aanbod voor de thuisbakker én de professionele bakker. Beide gebruiken ons
ambachtelijk meel dat we verkopen in onze molenwinkel.

Hoe je ziet dat wij open zijn? Dan staat onze ‘old fashioned’ bakfiets buiten. Als de temperatuur hoog genoeg is, staan aan de Noordendijk ook de grote deuren uitnodigend open.

In de authentieke molenwinkel verkopen onze vrijwilligers vele soorten brood- en bakmeel.
Zij helpen beginnende en gevorderde thuisbakkers graag met tips en recepten.
In de winkel kun je bovendien leuke molensouvenirs kopen en rondleidingen boeken.

Kijk voor het hele aanbod op onze prijslijst.

De winkel is op woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur open.
Op zaterdag zijn er molenaars aanwezig en kun je – tegen een kleine vergoeding – op eigen gelegenheid de hogere zolders van de molen verkennen.
Als de molenaars tijd hebben vertellen zij graag meer over de historische molen en hun bijzondere vak.
Tevens is het mogelijk om voor een klein bedrag (€ 1,25) een kop koffie of thee te drinken; ga gewoon even rustig in het ‘molencafé’ zitten.

‘Proef’ de ouderdom van de molen pas écht door een begeleide rondleiding te nemen. Het is én leerzaam én leuk!

Echt bedrijf

Onze meelproducten staan overzichtelijk uitgestald in de schappen langs de wanden van de molen; uiteraard ook ons eigen volkorenmeel. De molen is een écht bedrijf. Van graan naar meel naar verpakken/mixen op de vulzolder en uiteindelijk verkoop in de winkel. Inclusief inkoop van alle benodigdheden en regelen van de juiste certificering. Een echt bedrijf dus, maar wel geheel gerund door vrijwilligers! Dat maakt het extra speciaal!

Ambachtelijk

Wij kopen de beste graansoorten in, want kwaliteit staat op de eerste plaats. De Kyck over den Dyck is bovendien opleidingsmolen en examenmolen en daarnaast aangesloten bij en gecertificeerd door het molenaarsgilde AKG (Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde). Daardoor weet u dat wij aan strenge kwaliteits- en hygiënische eisen voldoen.
Dat realiseren wij trouwens traditioneel op ‘ouderwetse’ ambachtelijke wijze. Mooi om gewoon eens naar te kijken.

Bij ons koop je het echte 100% volkorenmeel, met daarin alle supergezonde bestanddelen van de graankorrel. Wij malen wekelijks, dus is het heerlijk vers. Ook bakkers, lunchrooms en supermarkten in de stad nemen ons meel af.
Geheel gescheiden van de maalstenen (het koppel) voor de tarwe, malen we spelt op een ander koppel (zoals een set maalstenen heet). Zodoende weet je 100% zeker dat de spelt die wij leveren altijd zuiver is.

Kijk voor het hele aanbod op onze prijslijst.

Steun jij de Kyck?

Houd je van (brood) bakken? Ga aan de slag met ons meel! We hebben meerdere recepten voor je klaarliggen.

Kom gewoon langs en maak kennis met onze producten. Ervaar dat wij zeer schappelijke prijzen rekenen en besef dat je, als je bij ons koopt, een stuk eeuwenoude Dordtse en vaderlandse historie helpt behouden!